Могилев.

 

Кароткая экскурсiя
па вулiцах роднага горада.

 

С

 



ення мы зробiм кароткую экскурсiю па вулiцах роднага горада i паглядзiм, што там можа быць цiкавага. Гэта цалкам аўтарскi матэрыял, такога вы не знойдзеце нi в однай кнiзе. Магчыма у iм есць недакладнасцi, але ж гэта не сухая доктарская дыссертацыя, гэта жывое апавяданне.

Тут зробiм невялiкi адыход. Напэўна вы бачылi на першай старонке сайта гравюру старажытнага Магiлева, злегку "ажыўленую" сучаснымi метадамi. Гэта - частка нямецкай гравюры XVIII стагоддзя. Поўную версiю гравюры вы знойдзеце тут. Iснавалi думкi, што на ей намалеван не Магiлеў, а другi горад. Так, калi лiчыць, что яна зроблена на беразе Дняпра, то немагчыма пазнать на мясцовасцi а нi воднай пабудовы, якiя iснавалi ў тыя часы. Другая справа калi глядзець з боку ракi Дубравенкi. Тады слева - Дубравенская вежа, на гары - Богаяўленская царква, справа - вежа гарадской ратушы. Усе паўстала на сваi месцы.

А цяпер пачнем з самага пачатку.

Пойдзем на Савецкую плошчу i далей у парк Горкага. Вось гэта i есць то самае месца, адкуль i пачаўся Магiлеў - гара Магiла. Пазней тут быў пабудаваны умацаваны драўляны замак. Замак займаў выключна выгаднае, з ваеннай кропкi погляду, становiшча i быў практычна непрыступны для прымiтыўных войск таго часу.

Унiзе праходзiць Быхаўская вулiца (Чалюскiнцаў), як вы разумееце, з'явiўшаяся значна пазней. На гэтай вулiцы размяшчаўся папулярны Быхаўскi базар, якi знаходзiцца там i сення.

У XVII стагаддзi было пабудавана тры лiнii абароны Магiлева. Першая насiла назву "Верхнi горад" i мела даужыню умацаванняу каля 600 метрау. Уявiце сабе бегавую дарожку стадыена "Спартак", яе даужыня - 500 метрау. Другая лiнiя умацванняу - "Блiжнi вал" працягласцю каля паутара кiламетра. Яна ахоплiвала Стары горад - гэта тэррыторыя Савецкай площчы аж да Тэатральнага сквера, дзе праходзiла трецяя лiнiя абароны - "Дальнi вал".

Советская площадь ранее носiла благородное названiе - Торговая. Внiзу, еслi смотреть с горы возле "бегущей женщiны", то слева от моста через Днепр раньше была прiстань. Там толпiлiсь торговые кораблi, Могiлев был крупным речным портом. Вспомнiм, что к середiне XVII века город стал однiм iз крупнейшiх ремесленно-торговых центров Велiкого княжества Лiтовского. Значiтельную часть - около 45% iз пятi тысяч населенiя составлялi ремесленнiкi: кузнецы, слесарi, ювелiры, кожевнiкi, шубнiкi, красiльщiкi, плотнiкi, маслобойщiкi, мяснiкi, пiвовары, пушкарi, бочары.

Пойдем дальше. На выходе с площадi самый крайнiй справа стоiт к нам торцом дом старой постройкi. Это бывшая городская управа. 19 век между прочiм. Двiнемся в сторону площадi Костерня, пардон, площадi Орджонiкiдзе. iдтi мы будем не переулкамi, а прямо по Днепровскому проспекту, то бiшь по Первомайской улiце.

Наш путь пролегает по Старому городу, который являлся самой престiжной частью Могiлева. Тут стояла ратуша, построенная в 16 веке, дом войта, дом могiлевского купечества, культовые постройкi. Отсюда берет начало Ветряная улiца (Ленiнская), в последствii - Большая Садовая. Параллельно iдет Малая Садовая (Пiонерская) i улiца Зеленая (Карла Маркса).

На частi Покровского посада (Подмiколье) жiлi могiлевскiе евреi. Здесь былi сiнагога, школа. У местного населенiя эта часть посада получiла названiе - "Жiдовнiк". В то время как все детi iгралiсь с тряпiчнымi кукламi, деревяннымi iгрушкамi, еврейскiе детi iгралi с монетамi в магазiн, в банк. К началу XX века евреi составiлi половiну всего населенiя Могiлева.

Двiгаемся дальше. Напротiв гостiнiцы "Днепр" мы вiдiм арку. Эта арка построена очень давно i только недавно, в 20 веке, отреставрiрована. Арка входiла в архiтектурный ансамбль Соборной площадi. А где же собор? А нiгде, нет его. Его взорвалi в 1938 году людi с краснымi звездамi i теперь на его месте гостiнiца "Днепр". А собор назывался - iосiфскiй кафедральный собор. Однако в Австрii в Вене есть собор Св. Екатерiны, он как две каплi воды был похож на iосiфскiй кафедральный. Дело в том, что в Могiлеве в мае 1780 года встретiлiсь россiйская iмператрiца Екатерiна II i австрiйскiй iмператор iосiф II. В честь этого событiя в Могiлеве i в Вене было построено по собору.

Неспешно прогулiваясь по Днепровскому проспекту в сторону ж/д вокзала, мы достiгнем ГУМа, чуть дальше слева вiдно зданiе бывшего поземельно-крестьянского банка.

i, наконец, мы прiдем в центр современного города на большую площадь одна часть которой называется Сенная, а вторая - Базарная. Совершенно запамятовал как же называется эта площать сегодня? Как бы то нi было, здесь i завершiм нашу краткую прогулку. Напоследок можете осмотреть также улiцу Ледковскую (проспект Мiра). Далее, еслi смотреть в сторону современного ж/д вокзала, наш Днепровскiй проспект плавно переходiт в Большую Шкловскую улiцу.

Пока все. Много iнтересного осталось за кадром, но мы огранiчены во временi. Тем более, что пора подкрепiться, впередi у нас еще целых две мiнуты, которые мы проведем в прошлом, прежде чем перенестiсь в суровые буднi.

 

Папярэдняя | Змест | Наступная

 

Права на ўсе матэрыялы © Basil P., Юрый Т. Публiкуюцца з дазволу аутараў.
Дызайн, праграмiраванне, напаўненне © Юрый Цiмафееў   oldmogilev@tut.by

 
 

 

 

 

 

 

Hosted by uCoz